Om oss …
Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka. Grunden i vårt arbete är FN:s konvention om mänskliga rättigheter, där alla människors lika värde och rättigheter slås fast.
Vi stödjer varje brottsoffer, vittne och anhörig som söker oss genom att lyssna, ge stöd och vägledning. Varje år blir det många möten med människor som just där och då kanske inte har någon annan att vända sig till. Ofta blir detta vändpunkten för den brottsutsatte.
Vi ger också vägledning i brottmålsprocessen. Utbildade vittnesstöd ger information om hur rättegången går till och ger stöd i samband med rättegången. Brottsoffret och vittnet behöver inte möta den tilltalade ensam.
Vill du veta mer om oss eller är intresserad av att arbeta ideellt eller stödja oss på annat sätt är du välkommen att kontakta oss på info@vaxjo.boj.se eller 0470-456 94.
Vittnesstöd
Ska du vittna i Tingsrätten?
De allra flesta upplever det som skrämmande att bli vittne till ett brott. Att vittna är både en rättighet och skyldighet som vi medborgare har. För många brottsoffer och vittnen innebär kallelsen till Tingsrätten, och rättegång den första kontakten med en domstol. Många vet inte hur en rättegång går till och det är vanligt att man känner sig otrygg.
Vittnesstöden bidrar med att skapa en större trygghet i samband med rättegången. De identifieras genom att de bär en bricka med texten VITTNESSTÖD. De har också fått instruktioner att aldrig diskutera målets innehåll med brottsoffer eller vittne och arbetar under sekretess.
Vittnesstöden finns på plats i Tingsrättens entré för att hjälpa brottsoffer och vittne med stöd och praktisk information inför rättegången. Att vänta i samma rum som den tilltalade kan kännas obehagligt, därför kan Brottsofferjouren erbjuda ett avskilt rum där man i lugn och ro kan sitta ner.
Tingsrätten i Växjö var också först i landet med att införa vittnesstödsverksamhet, och numera finns vittnesstöd vid alla Tingsrätter.
Våra vittnesstöd har genomgått utbildning för sitt uppdrag samt avgett tystnadslöfte.
Stödpersoner
Många människor upplever det som både skrämmande och kränkande att bli utsatt för brott, en helt normal reaktion. Det är inte vilken typ av brott som avgör behovet av hjälp, den enskilda människan reagerar utifrån sin egen livssituation. Både psykiska och fysiska reaktioner kan därför följa ett brott.
En viktig uppgift är att ge medmänskligt stöd och att samtala och lyssna. Att få tala om det som skett och kunna sätta ord på sina känslor har stor betydelse i bearbetningen av ett brott. Det är också viktigt att få bekräftat att känslor och reaktioner är naturliga i den här situationen.
Våra stödpersoner erbjuder kostnadsfritt:
- Tid att lyssna och hjälp att formulera vad som hänt
- Information om rättsprocessen
- Stöd vid eventuell rättegång
- Information om hur det går till i rättssalen
- Stöd vid myndighetskontakter
- Information om skadestånd
- Samtal och stöd på vägen för att underlätta bearbetningen
Våra stödpersoner har genomgått utbildning för sitt uppdrag samt avgett tystnadslöfte.