Få vittnesstöd

Om du sett eller hört ett brott eller vet något som är viktigt kring brottet så är du ett vittne. Det betyder att du har en viktig roll i utredningen, och det du säger är viktigt för att rätt person ska åtalas och dömas till rätt straff för det som har hänt.

Det är viktigt att vittna

Det kan kännas tungt och obehagligt att vara vittne och ställa upp i förhör och rättegång. Det är inte ovanligt att känna sig rädd och orolig.

Det förstår vi på Brottsofferjouren. Men det är också viktigt att se att den som har gjort något brottsligt döms till rätt straff, för att minska risken att personen begår nya brott i framtiden.

Att skrämma andra till tystnad är ett sätt att kunna fortsätta göra brottsliga saker. Att skrämma och hota ett vittne är ett brott och kallas för övergrepp i rättssak.

Stöd och hjälp till vittnen

I domstolen finns det vittnesstöd. Det är ideellt engagerade personer som hjälper och ger stöd till vittnen och målsäganden i samband med en rättegång. De ger information om hur rättegången går till, svarar på frågor och kan följa upp upplevelsen av rättegången. Många vittnen tycker det känns bra att ha stöd av en person som står utanför rättsväsendet men känner till hur det fungerar.

Alla vittnesstöd på Brottsofferjouren har genomgått en gedigen utbildning och deras stöd är gratis. 

Ring 0470-456 94 om du har frågor om vittnesstöd. Vi kan ofta ordna så att du vet vem du kan träffa när du kommer till domstolen.